Tarresfilm.blogg.se

2018-03-21
18:49:07

Dekorerar mina väggar med posters!

Ända sedan jag var liten, har jag alltid vetat att jag skulle dekorera väggarna i mitt egna hem med filmposters. Vad annars skulle jag spika upp där? Och idag vart mitt projekt äntligen färdigt. Jag hade från början tänkt mig 6 st posters men det vart 7 i slutändan...inte mig emot.
 
 

Vi börjar med Evil Dead 3: Army of Darkness, som var den första postern jag skaffade, redan innan jag flyttade hemifrån. Jag ville helt enkelt ha en snygg inramad poster och varför inte då börja med någon ur Evil Dead franchisen, som jag håller så nära hjärtat. Evil Dead 2 är min favorit ur trilogin men det fanns vid det tillfället inga snygga posters på den från sidan där jag beställer, så jag valde AoD istället. Den kraftiga röda bakgrunden med en om något biffigare än i verkligheten Ash, som håller upp motorsågen och shotgunen mot skyn är powerful. Och eftersom jag ville ha en gedigen inramning på den fick det bli en fet ram men anti-reflex glas. Ironiskt nog är det den enda av mina posters nu som inte påverkas av ljuset från fönstrena.


Följande tavlor fick nöja sig med mer vanliga ramar och vanligt glas för att hålla kostnaderna nere. Ni får därför stå ut med att ljuset reflekteras i glaset i vissa bilder.

 
Att ha en Star Wars poster har från början varit ett självklart val, och det föll ju givetvis på att ha en på Empire Strikes Back, som är den enligt mig mest kraftfulla ur franchisen. Jag valde den här mer guld/bruna varianten jämfört med den vanliga blå, då jag fann den här mycket mer detaljrik samt att ha Vader overshadowing Han & Leia och resten såg riktigt läckert ut.
 
 
Fright Night är inte bara en guldklimp från det sköna 80-talet, utan den enligt mig snyggaste postern som någonsin gjorts. Den har sedan första gången jag såg den vid 12-13 års åldern varit den mest skräckinjagande vackra postern jag sett. Detaljrikt ritad, med en mystisk atmosfär. Själva postern i sig har en karaktär utan dess like, och jag tror aldrig jag kommer hitta en mer vacker poster än denna. Den var svår att få tag på också så när den väl hamnade uppe på vägen var det med ett väldigt självgott leende.
 
 
The Goonies är ju en av de filmerna med sin äventyrliga 80-tals charm och udda karaktärer som bara gör den till ett måste att se när man växer upp. Jag såg den för första gången när jag var runt 12 och det var ett perfekt äventyr att uppleva för första gången vid den åldern. Filmen står sig lika bra idag och har fått en riktigt vacker poster som inte är av den vanliga sorten då gruppen brukar befinna sig nere vid skatten eller hängandes från en klippa. Här har vi dom istället vid en vacker soluppgång när One Eyed-Willies skepp seglar iväg.
 
 
Back to the future är som de flesta i min vänskap vet den absolut bästa filmen som någonsin gjorts enligt mig. Den är så perfekt på alla nivåer att jag kommer aldrig kunna beskriva den med ord för att göra den rättvis. Spelar ingen roll hur många gånger jag ser den, skrattar lika mycket för varje gång, biter nästan naglarna av mig i ren spänning i finalen och får alltid en tår i ögat vid tanken av vänskapen mellan Marty & Doc. Postern är lika klassisk som filmen och det ger mig alltid ett leende av att få se Marty och DeLoreanen på väggen.
 
 
Sen fick jag äntligen tag på posten till Evil Dead 2 jag ville ha. Som mästerligt ritad visar den kaotiska mardrömmen som beskriver filmen i sig. Många människor skulle nog tycka det vore överflödigt att ha två Evil Dead posters, men många människor har oftast fel i det mesta de yttrar sig om. Det kan aldrig bli för mycket Evil Dead! Nu vilar denna vackra poster mellan Back to the future och Goonies på väggen, och där passar den jävligt bra.
 
Och idag fick jag hem den sista postern, den som jag väntat allra längst på och är den mest betydelsefulla för mig. Den symboliserar inte bara min filmsmak, utan mig själv som person och min 25-åriga filmhistoria. Den vart den perfekta finalen på mitt projekt och jag är så nöjd över den. Det är självklart...
 
 
 
 
 
 
 
Deep Rising. Filmen som förändrade mitt liv redan vid 5-6 år. För många är den antingen en "skräpfilm med dåliga effekter" eller en "korkad men rolig underhållning". För mig är det en av de största milstolparna i min filmhistoria. Det är inte den bästa filmen jag sett, men det är filmen jag bryr mig allra mest om. Den har sina brister men jag älskar den helhjärtat ändå. Den är en del av min personlighet och jag kommer aldrig sluta bry mig om den. Jag har redan skrivt ett helt inlägg om den som ni kan läsa här om ni vill veta mer varför den betyder så mycket för mig.
 

Jag kan erkänna att utav mina posters kanske denna är den "minst" snygga eller episka, men den är den mest betydelsefulla utav två anledningar.


1. Självklart för min personlig historia med filmen.


2. Till skillnad från mina andra posters som skrevs ut på nytt och ramades in när jag beställde dem, är detta en originalposter. D.v.s. den gjordes 1998 för att sitta uppe på biograferna när filmen började visas. 20 år sen i år. Jag har alltså en poster till min mest personliga film, som antingen satt uppe på en biograf när filmen hade premiär eller var en av reserverna som inte gick åt. Postern gjordes samma år som jag såg filmen för första gången. För mig är det jävligt coolt. Den är i väldigt bra skick dessutom så jag kunde inte bli mer nöjd.


Så Deep Rising avslutar mitt projekt med att göra mina väggar mer vackra och jag känner mig löjligt nöjd nu. Tack för att ni läste detta och ha det gött. Nu skålar vi för det på vårt 20-års jubileum!

 
/Tarre